Hund

Kopplingsur för appar på telefonen är rätt bra ändå

9 Oktober 2023

Tusky är en app på min telefon, som jag lätt kan fastna med. Det är faktiskt den enda appen som jag kan fastna med. Övriga appar på min telefon, är mer verktyg och annat som jag använder väldigt lite, om alls.

Tusky är en klient för Mastodon och andra plattformar på fediversumet. För även om jag inte har problem med ‘undergångssvepning’—eller hur man nu översätter “doom scrolling”—är det lätt att fastna med genuint intressant innehåll på fediversumet. Och när det händer, är det lätt att tiden försvinner.

Vissa dagar har jag lyckats få ihop strax över 60 minuters användning, vilket känns tokigt mycket för mig. För oavsett hur bra och intressant innehållet än må vara, vill jag inte leva mitt liv via en skärm. Jag vill såklart leva ett närvarande liv, i det ‘verkliga’ livet.

Därför har jag satt en tidsgräns på 30 minuter per dag för Tusky. Vilket innebär att när det är fem minuter kvar, påminner den mig om det. Och när det bara är en minut kvar, blir appen svartvitt, och när tiden är ute, har jag inte längre åtkomst till appen.

Om du har en Google Pixel-telefon, kan du läsa mer om hur man ser över och hanterar sin spenderade tid på telefonen på guidebooks.google.com.

Det har fungerat bra. Det är faktiskt sällan som jag kommer upp i de där 30 minuterna per dag. Allra helst nu när jag vet att jag har en begränsad tid att tillgå. Jag har helt enkelt blivit mer medveten vad jag gör, och är nu bättre på att prioritera tiden och innehållet med Tusky.

Det är egentligen lite lustigt när man tänker på det. Idag kan 30 minuter kännas som ingen tid alls, men när man var yngre och bodde hemma, då var oftast 30 minuter all tid som jag, och många andra vänner, fick med datorn och det uppringda modemet på en hel dag.

Idag lever vi, tyvärr, i ett konstant uppkopplat samhälle, där vi alltid bär med oss en liten dator i fickan, som alltid är tillgänglig och som alltid pickar efter vår uppmärksamt. Det känns som att vi har förlorat både respekten och uppfattningen för/om tiden. Men genom att begränsa min tid framför skärmen, hoppas jag på att kunna återfå lite av den där respekten för tiden som jag en gång hade, och därmed också börja vara lite mer effektiv med min tid framför skärmen.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]