Hund

Mikrofiberdukar: Ett billigt alternativ till dyra och ultralätta handdukar

3 Juni 2024

Om man är ute på äventyr kan man ibland vilja ha med sig en handduk. Men att ta med sin fullstora i handduk i bomull, är kanske inte alltid önskvärt, eftersom att den väger mycket och tar upp mycket packvolym.

Ett populärt alternativ till den vanliga bomullshandduken, är en ultralätt handduk i något syntetmaterial. Fördelen med dessa är att de väger lite, tar upp lite utrymme, att de torkar snabbt och att de—sett till hur tunna de är—har relativt god uppsugningsförmåga. Nackdelen med dem är priset. En ultralätt syntethandduk brukar oftast kosta flera hundra kronor.

Det finns dock ett billigt och bra alternativ till dessa ultralätta handdukar: En helt vanlig mikrofiberduk!

Personligen använder jag mikrofiberdukar från Clas Ohlson, som säljer ett 4-pack mikrofiberdukar för 40 kr. Fördelen med just dessa, är att de är Svanen-märkta och certifierade enligt OEKO-TEX STANDARD 100. De mäter 32x31 cm (≈9x4 cm ihoprullad) och väger 28±1 gram (beroende på variant). Viket gör dessa dukar precis lika ‘ultralätta’ som exempelvis Sea to Summits ultralätta Airlite-handduk.

En annan fördel med just dessa mikrofiberdukar, är att du får fyra stycken dukar. Dock är det fyra olika modeller, som enligt tillverkaren har har utformats med olika egenskaper för olika uppgifter: Fönster, kök, allrengöring och badrum. Jag har inte testat att använda alla som handdukar, utan använder själv bara allrengöringsmodellen som handduk när jag duschat eller badat.

Den för kök, har en mer räfflad textur, och ska enligt tillverkaren vara lämplig för just städning i köket. Vilket gör den till ett passande val när man diskar sitt utekök ute på tur. Om man nu inte vill spara vikt och använda bara en handduk till allting.

Och jämfört med en ultralätt handduk, som storleksmässigt, brukar ligga på runt 80x40 cm i storlek, kan man kanske tycka att de här mikrofiberdukarna kan kännas ganska små. Men man ska dock inte döma hunden efter håren. De må vara små, men de har en väldigt bra uppsugningsförmåga, och duger faktiskt alldeles utmärkt till att torka hela kroppen när man har duschat eller badat. Jag personligen använder allrengöringsmodellen för min drygt 190 cm långa hydda. Jag brukar få krama ur handduken en gång när jag torkar mig. Men till skillnad från en vanlig handduk i bomull, återfår den god uppsugningsförmåga på en gång när man kramat ur vattnet.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]