Hund

Från Gentoo till Linux Mint

4 Juni 2024

Alla dessa drygt 10 år med Gentoo, har varit lärorika, intressanta och roliga år. Jag har lärt mig lite om mycket. Men nu är det dags för något nytt!

Trots all min kärlek till Gentoo, är det trots allt bara ett verktyg i slutet av dagen. Ett verktyg för att bland annat möjliggöra, underlätta och/eller effektivisera en uppgift. Och nu när jag spenderar relativt lite tid vid min dator och inte gör mer avancerade saker som att surfa på webben och läsa e-post, har mina förutsättningar och krav på mina verktyg förändrats. Jag har inte idag något behov (eller intresse) för avancerade verktyg, som kräver att jag investerar både tid och engagemang, för att sedan kunna vara mer effektiv och i slutändan spara tid på något som jag spenderar mycket tid med.

Just nu klarar jag mig bra med vilka verktyg som helst. Det är faktiskt helt okej att någon annan väljer ut verktygen åt mig, och tar hand om dem åt mig. Jag behöver inte veta, eller förstå allt det tekniska kring verktygen, bara jag förstår hur man använder verktygen, så att jag kan utföra min tilltänkta uppgift.

Som det ser ut idag, vill jag spendera minsta möjliga tid med mina verktyg, och mesta möjliga tid med de uppgifter jag vill utföra. Vilket oftast är att surfa, titta på YouTube och att spela lite. Därför har jag gått över till att använda Linux Mint. Ett nybörjarvänligt och komplett operativsystem där allting fungerar direkt ur lådan.

Med Gentoo körde jag alltid en minimalistisk miljö med en kaklande fönsterhanterare och nästan bara textbaserade program. Ett system som jag spenderat otaliga timmar med. Med Linux Mint kör jag nästan allting helt standard, med allt grafiskt fluff som man kan tänka sig. Min textredigerare är dock fortfarande Neovim. Jag kommer nog aldrig att kunna gå tillbaka till en grafisk textredigare igen. Men jag har däremot bytt till ett ljust tema i terminalen, eftersom att det är bättre för ögonen.

Att gå från att detaljbygga sitt egna operativsystem från grunden, där man själv valt varenda tänkbara komponent, till en färdig helhetslösning, har såklart varit ovant och stundtals lite överväldigande. Jag vet inte ens vilken ljudserver jag har idag, eller vad min fönsterhanterare heter. Och när jag bytte grafikkort från Nvidia till AMD, behövde jag inte göra något i överhuvudtaget. Allting bara fungerade när jag startade upp datorn första gången efter bytet av grafikkortet.

Och det är helt fantastiskt! All denna mentala bandbredd som jag nu har frigjort, kan jag lägga på andra saker.

Med det sagt. I skrivande stund, är jag otroligt nöjd med Linux Mint! Förutsättningarna kan dock alltid komma att förändras när man minst anar det. Och vi får se vad framtiden har att bjuda på. Kanske är det något helt annat operativsystem som gäller för mig om 10 år.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]