Min Android-telefon – Sommaren 2016 | Hund

Hund

Min Android-telefon – Sommaren 2016

Fredag, 15 Juli 2016

För drygt ett halvår sedan gjorde jag ett inlägg om min nya Google Nexus 5X och vilka program jag hade på den. Inlägget skrevs på min gamla blogg hos WordPress, men istället för att kopiera inlägget till den nya bloggen, valde jag istället att skriva ett nytt inlägg då det har hänt en del sedan det jag skrev det ursprungliga inlägget.

Och nu när jag haft min Nexus 5X i drygt 8 månader kan jag säga att jag är i det stora hela fortsatt nöjd med den. Den har bra hårdvara, även om den ibland kan upplevas som lite slö. Problemet är dock inte hårdvaran, utan Android själv. Det stora irritationsmomentet har dock varit något helt annat, nämligen loggan på baksidan av skalet. Loggan som består av texten “Nexus” är en utfräst text som var ifylld med något annat material. Det tog bara någon månad innan texten började flagna, vilket skapade ett otroligt obehag när man håller telefonen i handen och fingertopparna berör ojämnheterna.

Min firmware är i vanlig ordning custom, jag har alltid kört med CyanogenMod på mina telefoner och min Nexus 5X är inget undantag. Förut var det för att komma undan OEM-tillverkarna och deras bloatware, idag är det för att komma undan Google. Och jag vet att det kanske låter konstigt med tanke på att det är en ‘Google-telefon’. Jag avskyr Googles grepp om Android. Om det fanns en någorlunda vettig Linux-telefon hade jag bytt på en gång.

En sak som är nytt sedan mitt första inlägg är att jag helt skippat Google Apps (GApps). Innan hade jag Pico-versionen av Open GApps, men jag kör nu helt utan. Merparten av mina program finns på den fria programbutiken F-Droid och det är där jag försöker att hålla mig. För program som bara finns på Play Store använder jag programmet Raccoon på datorn för att hämta APK-filerna som jag sedan synkar till min telefon.

Anledningen till att jag valde att skippa GApps var dels för att komma undan Google på min telefon och för att jag under en längre tid svurit mig trött på Google Play Services som konstant kraschade och dränerade batteriet för mig. Det enda negativa jag märkt av hittills är att vissa program som t.ex. Mobilt BankID varje gång gnäller att jag saknar Google Play Services och att programmet inte fungerar utan det, vilket det gör. Men det förekommer faktiskt program som inte får använda utan Google Play Services och en av dom är Twitch. Men då är jag hellre utan om det inte finns något alternativ.

Mina program

Vilka program använder jag egentligen på min telefon? Merparten av mina program är som sagt baserad på öppen källkod, men det finns några få undantag och dessa är märkt med “[Ej OSS]”.

Mina spel

Jag hoppas att du fann min lista intressant! Det tog sin lilla tid att sammanställa den med alla länkar. :)

Meta

Återkoppling

Om du vill lämna återkoppling, går det bra att göra det genom att skicka mig ett meddelande via e-post, XMPP eller via IRC.