Hund

Min Android-telefon

15 Juli 2016

För drygt ett halvår sedan gjorde jag ett inlägg om min nya Google Nexus 5X och vilka program jag hade på den. Inlägget skrevs på min gamla blogg hos WordPress, men istället för att kopiera inlägget till den nya bloggen, valde jag istället att skriva ett nytt inlägg då det har hänt en del sedan det jag skrev det ursprungliga inlägget.

Och nu när jag haft min Nexus 5X i drygt 8 månader kan jag säga att jag är i det stora hela fortsatt nöjd med den. Den har bra hårdvara, även om den ibland kan upplevas som lite slö. Problemet är dock inte hårdvaran, utan Android själv. Det stora irritationsmomentet har dock varit något helt annat, nämligen loggan på baksidan av skalet. Loggan som består av texten “Nexus” är en utfräst text som var ifylld med något annat material. Det tog bara någon månad innan texten började flagna, vilket skapade ett otroligt obehag när man håller telefonen i handen och fingertopparna berör ojämnheterna.

Min firmware är i vanlig ordning custom, jag har alltid kört med CyanogenMod på mina telefoner och min Nexus 5X är inget undantag. Förut var det för att komma undan OEM-tillverkarna och deras bloatware, idag är det för att komma undan Google. Och jag vet att det kanske låter konstigt med tanke på att det är en ‘Google-telefon’. Jag avskyr Googles grepp om Android. Om det fanns en någorlunda vettig Linux-telefon hade jag bytt på en gång.

En sak som är nytt sedan mitt första inlägg är att jag helt skippat Google Apps (GApps). Innan hade jag Pico-versionen av Open GApps, men jag kör nu helt utan. Merparten av mina program finns på den fria programbutiken F-Droid och det är där jag försöker att hålla mig. För program som bara finns på Play Store använder jag programmet Raccoon på datorn för att hämta APK-filerna som jag sedan synkar till min telefon.

Anledningen till att jag valde att skippa GApps var dels för att komma undan Google på min telefon och för att jag under en längre tid svurit mig trött på Google Play Services som konstant kraschade och dränerade batteriet för mig. Det enda negativa jag märkt av hittills är att vissa program som t.ex. Mobilt BankID varje gång gnäller att jag saknar Google Play Services och att programmet inte fungerar utan det, vilket det gör. Men det förekommer faktiskt program som inte får använda utan Google Play Services och en av dem är Twitch. Men då är jag hellre utan om det inte finns något alternativ.

Mina program

Vilka program använder jag egentligen på min telefon? Merparten av mina program är som sagt baserad på öppen källkod, men det finns några få undantag och dessa är märkt med “[Ej OSS]”.

 • AdAway - Blockerar reklam i program och på hemsidor.
 • Amaze - Filhanterare med stöd för Samba.
 • Antenna Pod - Podcast-program.
 • BankID [Ej OSS] - BankID säkerhetsprogram för Mobilt BankID.
 • Barcode Scanner - Program för att skanna sträck- och QR-koder.
 • ConnectBot - SSH-klient.
 • Conversations - XMPP-klient.
 • DAVdroid - Synkronisera kalendrar och kontakter via CalDAV/CardDAV. T.ex Fastmail och OwnCloud.
 • DiskUsage - Ger dig en visuell översikt av utrymmet på din telefon.
 • DuckDuckGo - Sökmotor. Ett bra alternativ till Google sök.
 • F-Droid - Alternativ till Play Store med uteslutande fri och öppen mjukvara
 • Face Slim - Liten och lätt Facebook-klient byggd runt Facebooks webbgränssnitt.
 • Facebook Messenger [Ej OSS] - Jag avskyr Messenger som pesten, men tyvärr är jag tvingad att använda den om jag vill hålla kontakten med flertalet av mina vänner.
 • FreeOTP - Program för tvåstegsverifiering med engångslösenord.
 • IceCatMobile - Fri webbläsare baserad på Firefox.
 • Instagram [Ej OSS] - Eftersom väldigt mångas finns exklusivt på Instagram är man mer eller mindre tvungen att använda ha ett konto där.
 • K-9 Mail - Mycket kompetent e-postklient.
 • KeePassDroid - Lösenordshanterare med stöd för KeePass 1.x och 2.x.
 • Handelsbanken [Ej OSS] - Handelsbankens egna klient.
 • MuPDF - PDF-läsare.
 • NewPipe - YouTube-klient som låter dig använda vilken mediaspelare du vill.
 • NoNonsense Notes - Todo-program som jag nästan uteslutande använder för inköpslistor.
 • Nova Launcher [Ej OSS] - Det finns tyvärr bara en bra launcher till Android och det är Nova.
 • oandbackup - Backup-program.
 • OctoDroid - GitHub-klient.
 • OpenVPN - OpenVPN-klient.
 • ownCloud - ownCloud-klient. Jag vet att det är NextCloud som gäller, men jag har inte orkat gjort bytet ännu.
 • Privacy Browser - Webbläsare som blockerar JavaScript, cookies och DOM-storage som standard. Jag använder den för hemsidor jag inte litar på.
 • QKSMS - SMS-program. Japp, jag är en av de tokiga personerna som fortfarande skickar SMS.
 • RedReader - Reddit-klient.
 • Share to Clipboard - Som namnet avslöjar kan du dela saker och ting till urklippsminnet.
 • SMS Scheduler - Låter mig schemalägga SMS.
 • Swish [Ej OSS] - Skicka pengar snabbt och enkelt.
 • Tasks - Låter mig ha återkommande arbetsuppgifter med påminnelser. Ett viktigt program för en tankspridd person som mig.
 • Tiny Tiny RSS - TT-RSS är en RSS-tjänst som du hostar själv. Programmet är open source, men om du inte vill kompilera programmet själv behöver du köpa en nyckel på Play Store för drygt 40 kr [Länk].
 • TD - Twitch-klient som låter dig använda din mediaspelare.
 • Telegram - Även om klienten är öppen källkod så är inte protokollet det. Men jag har ett par vänner som envisas med Telegram så man har inget val. :)
 • Twee [Ej OSS] - Håll koll på dina serier!
 • Twidere - Twitter-klient.
 • VLC - Mediaspelare.
 • WebTube - Youtube-klient baserad på webbgränssnittet.
 • Weechat - Relay-klient för Weechat som låter mig komma åt Weechat på min server.

Mina spel

Jag hoppas att du fann min lista intressant! Det tog sin lilla tid att sammanställa den med alla länkar. :)

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]