Hund

Mitt Tangentbord - Mitt tredje specialbygge får sig en uppdatering

19 November 2022

Även om det bara har skett en förändring sedan mitt förra inlägg från april tidigare i år, är det dags för ett nytt inlägg. Det är nämligen så att jag efter—1,5 års lång väntan—äntligen har fått mina nya tangenter!

Mitt tangentbord med mina nya tangenter.
Mitt tangentbord med mina nya tangenter.

Mina nya tangenter är inga mindre än enjoyPBT Scandi. Personen bakom designen är amerikansk, men hans inspiration har varit skandinavisk dekor för barn. Som den svenska skogsmulle jag är, kan jag inte annat än att bara älska de naturnära motiven och dova färgerna.

Som alltid med enjoyPBT, är det en Cherry-profil, där plasten är av typen PBT (Polybutylene terephthalate), texten är av typen pigmentsublimering (förkortas oftast “dyesub” på engelska) och tjockleken ska vara 1,5 mm, om de inte ändrat något.

Jämfört med ABS, är PBT en UV-resistent och mer slittålig plast, som bättre står emot oljan som våra fingrar utsöndrar. Vanligtvis använder man sig av ABS-plast för tangenter, vilket är både billigare och enklare att tillverka. Dock är ABS-plast känslig för både UV-strålning och oljan på våra fingrar, vilket resulterar i att tangenterna snabbt får en blank yta och med tiden gulnar även plasten. Detta är såklart min personliga åsikt, men gul och spegelblank plast, är både fult att titta på och obehagligt att skriva med.

Sublimering innebär att man använder värme för att impregnera plasten med färgpigment. Eftersom att sublimering färgar plasten, går det inte heller att nöta bort texten.

Här är en bild på mina 6 år gamla tangenter. Det är inte den bästa bilden för att visa slitaget på dem, men jag glömde att ta en bättre bild på tangentbordet, innan jag bytte till de nya tangenterna.

Anledningen att det tog 1,5 år att få mina tangenter, var delvis för att det var ett så kallat gruppköp. Förväntad väntetid var drygt ett år, men på grund av lite ändringar i sista stund, och för att världen har varit lite upp och ner de senaste åren, drog det ut lite på tiden innan produktionen kunde komma igång.

För tangenterna, med det nordiska stödet och novelty-tangenterna (de i olika färg med ikoner), fick man betala cirka 1500 kr. Vilket är ett rätt standardpris för specialgjorda tangenter idag. Det finns vissa återförsäljare som har extra för de som inte var med på gruppköpet. Dock får man räkna med att de kostar lite extra och att de kan ta slut ganska fort.

Jag har de senaste 6 åren, haft gråa blanka tangenter. Därför ska det bli roligt med nya tangenter, som har både en klick färg på sig och som dessutom har stilig text.

Specifikationer

Här är specifikationerna för mitt tangentbord:

Chassi: Svart lågprofilchassi i aluminium från NPKC
Kretskort: Aves 60 (prototyp) från I/O Keyboards (mitt företag)
Brytare: Gateron Pro Red
Brytarplåt: Svart universalplåt i aluminium
Tangentstabilisatorer: DUROCK screw-in
Tangenter: enjoyPBT Scandi
Kabel Någon billig. Den ska ersättas med en specialbyggd kabel med grön sleeve.

Meta

Kommentarer

Det finns inga kommentarer för det här inlägget. Använd e-postformuläret om du vill lämna en kommentar på det här inlägget. [Användarvillkor]